Tips för att läsa tidningar digitalt

Känslan av att bläddra i sin favorittidning i mysfåtöljen med en kopp te på kvällen är svårslagen. Eller att läsa en stor dagstidning vid frukostbordet. Föredrar du att läsa på det sättet har vi absolut inget att klaga på. Men vill du ha lite information om hur du ska göra för att konsumera tidningar digitalt hjälper vi dig här med tips om vad du bör tänka på. Förutom att digital läsning ger ett större utbud och är bra för miljön så är det också prisvärt och enkelt. Dessutom kan en kopp te och mysfåtölj med läsplattan i många fall vara lika avslappnande som en fysisk tidning.

Stort utbud på läsplattformarna

Den absolut största fördelen för dig som digital tidningsläsare är prenumerationstjänster som till exempel Readly, Zinio och Storytel. Tjänsterna skiljer sig åt i prissättning, utbud och välkomsterbjudande, men i det stora hela erbjuder de ett stort urval av tidningar för en fast summa varje månad. Det blir allt vanligare att svenskar väljer att läsa tidningar digitalt och online. Många erbjuder också böcker utöver tidningarna, antingen inkluderat i priset eller som en slags extratjänst. Läser du mycket och har en läsvänlig surfplatta eller mobiltelefon kan du alltså få mycket valuta för pengarna.

När det gäller utbudet så har de flesta svenska tjänster de flesta av de största svenska magasinen, men vill du även ha internationella tidningar så säkerställ att det finns i sortimentet. De flesta prenumerationstjänsterna för läsplattformar brukar erbjuda någon form av testperiod, åtminstone under vissa kampanjperioder. Ta vara på det för att hitta den plattform som passar bäst för dig.

Fortsätt att dra nytta av tidningspremierna

Det är absolut möjligt att bara fokusera på dina favorittidningar i digital version utan att använda prenumerationsplattformar. När du första gången börjar prenumerera på en tidning är det inte ovanligt att olika typer av tidningspremier erbjuds. Det kan till exempel vara en skötbädd om du prenumererar på Vi Föräldrar, ett par hörlurar om det är Illustrerad Vetenskap eller ölglas för tidningen Privata Affärer. Många tror att digitala prenumerationer inte kommer med tidningspremier, men det stämmer alltså inte i de flesta fall. Tidningspremier går nyttja även vid digitala prenumerationer!

De flesta tidningar finns idag i digital version. Vissa erbjuder digital tidning till ett billigare pris eller som ”bonus” vid prenumeration på en fysisk tidning. Tidningspremier är värda att kolla upp eftersom det ger extra värde och nästan aldrig beror på om du prenumererar digitalt eller inte. Vill du testa nya tidningar så se till att du hittar det bästa erbjudandet, och du kan alltid avbryta prenumerationen efter att du tagit del av öppningserbjudandet. Läser du bara ett par stycken tidningar i månaden kan det alltså vara värt att skippa läsplattformarna och prenumerera eller köpa de specifika tidningarna.