Smink för film eller teater

Att sminka för film eller teater är en speciell konst. Det är något du bör ta fasta på även om du bara spelar in egna filmer för eget bruk, eller för den delen om du ska sminka dig så att du ser snygg ut på Instagram. När du har starkt ljus i ansiktet kommer det påverka hur du framställs. Är du felaktigt sminkad för ögonblicket så ser du lätt konstig ut i filmen eller på scen. Vissa delar av dig kommer framhävas extra mycket och det finns risk att du kommer se nästan sjuklig ut om du har otur.

På teaterscenen är det viktiga att sminket ser naturligt ut på långt håll. Det gäller särskilt på större scener där det är avstånd till publiken med kanske ett teaterdike och folk som sitter på balkonger. För att sminket ska se naturligt ut så måste du överdriva det. Använda mycket smink. Du måste också tänka på att starka teaterlampor kan få sminket att ”smälta” vilket inte är så snyggt. Använd alltid matta effekter när du sminkar för teater och gärna produkter som är mycket fetare än de du skulle använda till vardags.

Att sminka för film är en annan utmaning. Här måste du kunna klara av att sminka för flera olika situationer. Det gäller då att vara välutrustad, så köp hellre på dig för mycket smink än för lite. Ett bra ställe att handla på är apohem.se/kroppsvard-skonhet/smink där du hittar det mesta du kan tänkas behöva. Några av de saker som avgör hur du ska lägga upp planeringen inför sminkning av en skådespelare är hur scenen ska göras, hur långt ifrån det ska filmas och om det ska användas 3D- eller greenscreen-tekonologi. En som har gjort film är faktiskt Magnus Uggla som var med i G som i gemenskap. Även om det inte står så mycket om just smink i hans memoarer så är de ändå läsvärda.

Om du vill bli professionell sminkör eller sminkös för film och teater är det vanligaste att först gå en ”vanlig” make up-utbildning och sedan komplettera dina kunskaper med olika typer av specialkurser. I Sverige bedrivs de flesta utbildningar i yrkeshögskole-form. Men du som är beredd att söka dig utomlands kan studera det på universitetsnivå. Om du väljer att studera i USA så ökar också chanserna att få jobba med de stora produktionerna i Hollywood eller på Broadway. I sminkösutbildningen ingår också många olika inslag som handlar om specialeffekter och maskering, som att göra peruker och lösskägg eller hela ansiktsmasker.

När du jobbar med smink på det här sättet så måste du också vara kreativ och vara beredd på att ingen dag kommer vara den andra lik. Ena dagen kan du få sminka någon som ska spela Kung Lear på Dramatens stora scen, andra dagen kanske du sminkar blod och smuts på zombiestatister till en splatterfilm. Men det är också en av de roliga sakerna med yrket. Det är oerhört omväxlande och om du blir framgångsrik kommer du få möjlighet att träffa många olika intressanta människor.