Sveriges roligaste Uggla

Magnus Uggla är en hyllad artist med nästan tjugo album bakom sig och sju rockbjörnar. Han slog igenom redan på 70-talet och har sedan dess varit väldigt aktiv. Bland annat har han en plats i Swedish Music Hall of Fame. Uggla är främst känd för sina satiriska sånger. Någon annans låtskrivare är han inte och han lyckades aldrig slå internationellt, något som han dock inte är ledsen över.

Musiken då och nu

Ugglas karriär startade med hårdrock, dock blev karriären kort då bandet löstes upp. Han började lyssna mer och mer på David Bowie, vilket inspirerade till ny musik. När Ugglas andra platta släpptes var det många som trodde att han bytt till punkrock, men det dementerade han. Hans låtar började få ett alltmer poppigt sound och idag är tonerna svängiga och mjuka, men fortfarande skarpa.

The music now and then

Trots att han är en av Sveriges mest hyllade artister slog han ändå inte igenom i den svenska Melodifestivalen, som han ställe upp två gånger i. Den första gången lyckades han knipa sista platsen. Visserligen gick den andre gången bättre, men han kom aldrig till finalen och sen har det inte blivit mer av det. Melodifestivalen var helt enkelt inte redo för Magnus Uggla.

Ett decennium

”Retrospektivt Collage” är Magnus Ugglas första samlingsalbum med låtar från 1975–1985. Kritikerna tycker att hans första låtar är hans allra bästa, men Magnus Uggla tycker själv att många av dem är dåliga. Ett gäng lyckades han skrapa ihop i alla fall. Av alla de låtar han har producerat under sina första 10 år som artist kvalificerade sig 16 av dem in på samlingsplattan.

Ett decennium

Den första låten på plattan är ”Hallå” som kom ut 1975 och det är samma låt som inledde Magnus Ugglas första album, ”Bobbo Viking”. Glamrock med inspiration av David Bowie utmärkte skivan, men kritikerna var inte överförtjusta. De skrev bland annat ”Originellt är det förvisso. Förhoppningsvis förblir det unikt”. Även om ”Hallå” var en väldigt enkel låt är den i stort sett en perfekt poplåt.

Inget att hänga läpp för

Med på skivan är även Magnus Ugglas första bidrag i Melodifestivalen år 1979 ”Johnny The Rocker”. Att bidraget kom sist med en så stor marginal är svårt att förstå så här i efterhand, men han verkar inte ha tagit det allvarligt utan vände på det och började stoltsera med att han kom sist. Det finns många förlorare, men bara en som kommer sist.

”Asfaltbarn” från 1978 är också med på samlingsalbumet och handlar om Stockholm. Det är en kärleksförklaring till staden man inte kan vara ifrån ens en timme utan att få ångest. Samma år kom även ”Vittring”. Hela plattan spelades in under tidspress. Man hade tagit hit ett engelskt punkband som kompmusik, men trots det sägs plattan ha floppat duktigt när den kom ut.

Succé

Fler kända låtar på ”Retrospektivt Collage” är ”Varning på stan”, en brutalt ärlig poplåt med refrängen ”Let´s go ner på stan!”. Låten ”Centrum hets” som egentligen är en svensk översättning av den engelska låten ”Metro Jets” av Nick Gliders. Med på albumet finns även två bonusspår, ”Retrospektivt Collage” med en kort version och en lång.

Två rockbjörnar och passerad platinaförsäljning blev resultatet av samlingsalbumet.