Allting som ni gör kan jag göra bättre

År 1987 blev ett hett år för Magnus Uggla. Då kom han nämligen ut med ett coveralbum där han tolkade kända svenska hitlåtar från 70-talet. Albumet hette ”Allting som ni gör kan jag göra bättre” och det är många artister som har fått sina låtar omgjorda, bland annat Hoola Bandoola Band, Tomas Ledin, Peps Persson och Pugh Rogefeldt. Albumet fick dock en del kritik av låtskrivarna.

Uggla blir stämd

Skivan innehöll Mikael Wiehes låt ”Vem kan man lita på” och här ändrade Magnus Uggla en textrad och det utan Mikaels Wiehes tillstånd. Den ändrade textraden var ett påhopp på Björn Afzelius, ansåg Mikael Wiehe. Både Mikael Wiehe och Björn Afzelius var med i Hoola Bandoola Band och nära vänner. Man kan anta att det var reaktioner som Magnus Uggla var ute efter.

 Mikael Wiehes

Enligt Mikael Wiehe själv tog han kontakt med Magnus Ugglas skivbolag för att be dem ändra tillbaka originaltexten på kommande plattor. Dock får han inte tag på någon och ingen verkar vilja lösa konflikten, så Mikael Wiehe bestämmer sig till sist för att skicka in en stämning. Det hela slutade med att Magnus Uggla fick ändra texten och dra tillbaka den första upplagan av skivan.

Musikrörelse

När Magnus Uggla gjorde albumet ”Allting som ni gör kan jag göra bättre”, valde han ut de populäraste progglåtarna från 70-talet och satte sin egen prägel på dem. Den svenska musikrörelsen, även kallad den progressiva musikrörelsen, var som störst under första delen av 70-talet och var starkt influerat av 60-talets ungdomsrevolter i samband med den vänstervåg som drog över västvärlden i slutet på 60-talet.

ma-popular-music-research

Den progressiva musikrörelsens syfte från start var att föra fram olika musikalternativ som de stora skivbolagen inte ansåg vara tillräckligt intressanta. På den tiden fanns det inte mycket chans att på egen hand synas och höras eller ens ge ut en skiva, utan de var de stora kommersiella bolagen som bestämde. Proggmusiken kom efter hand att förknippas mer och mer med vänsterpolitik.

Låtar på albumet

Både Tomas Ledin och Peps Persson medverkade på olika sätt när albumet spelades in. Tomas Ledin var producent och Peps Persson fanns med i kören. De hade även varsin låt med – Peps Persson med låten ”Hög standard” och Tomas Ledins låt ” I natt är jag din”. Sammanlagt elva låtar spelades in och albumet hamnade som bäst på andra plats på topplistan för svenska album.

apple-music-note-800x420

Andra kända låtar som var med på albumet var ”Livet är en fest” av Nationalteatern, en svensk teater- och rockgrupp från Göteborg och ”Vem kan man lita på” av Malmö-bandet Hoola Bandoola Band. Även låten ”In kommer Gösta” av bandet Philemon Arthur and the Dung fick vara med, ett skånskt band, men vilka som döljer sig bakom namnen är fortfarande oklart för de flesta.

Potpurri för tjejer

Magnus Uggla gjorde även ett potpurri på flera olika låtar som handlar om att tjejer ska stå upp för sig och våga ta plats. Bland annat ingår ”Vi måste höja våra röster” av Margareta Garpe, Gunnar Edander och Suzanne Osten.

Där ingick även ”1000 systrar” från en teaterpjäs vars namn var ”Jösses flickor”, en låt som blev en av de mer populära på albumet.